Begin 2024 doken steeds vaker berichten op over uitbraken van besmettelijke ziekten, zoals kinkhoest, mazelen en bof. Tegen deze ziekten bestaan goede vaccins, maar steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kinderen niet te laten vaccineren. Het gevolg is dat meer mensen ziek worden. Artsen maken zich grote zorgen over deze ontwikkeling.
Jezelf en anderen beschermen
Een gezonde leefstijl (goede voeding, voldoende beweging, aandacht voor hygiëne) vormt de basis van bescherming tegen besmettelijke ziekten. Ook vaccinatie is een manier om jezelf en anderen te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse griepprik, die de kans op het krijgen van griep aanzienlijk vermindert. Het kiezen voor vaccinatie wil niet zeggen dat je hiermee gevrijwaard bent van de ziekte, maar het kan wel de ernst van de symptomen verminderen en de kans op complicaties verkleinen. Bedenk hierbij altijd dat je in het dagelijks leven ook in contact komt met mensen die tot een kwetsbare doelgroep behoren, doordat hun afweersysteem niet optimaal functioneert. Op Prikwijzer kun je terugvinden wie voor de griepprik in aanmerking komt.
Het gevaar van bacteriën
Griep wordt veroorzaakt door een virus, maar naast virussen kunnen ook bacteriën voor problemen zorgen. Een bekende aandoening in deze categorie is de pneumokokkenziekte die door (het woord zegt het al) de pneumokok veroorzaakt wordt. Deze bacterie kun je bij je dragen, bijvoorbeeld in de neus of keelholte, zonder dat je er zelf last van hebt. Als zo’n bacterie echter in de bloedbaan of het zenuwstelstel terecht komt, kan dit ernstige gevolgen hebben zoals longontsteking, hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Daarom krijgen mensen vanaf 60 jaar tegenwoordig standaard een uitnodiging voor een vaccinatie. Je laten vaccineren is een goede manier om jezelf beter te beschermen tegen de genoemde aandoeningen. De basis leg je echter zelf, door middel van een gezonde leefstijl. Dit zorgt namelijk voor een beter immuunsysteem.
Desinformatie lastig te bestrijden
In het belang van de volksgezondheid wil de Rijksoverheid het vertrouwen in vaccineren herstellen. Helaas circuleert op internet veel desinformatie, die lastig te bestrijden valt. Men kiest er daarom voor om de juiste informatie nog nadrukkelijker en laagdrempeliger beschikbaar te maken. Zo hoopt men voldoende tegenwicht te kunnen bieden. Hierbij lijkt een belangrijke rol te zijn weggelegd voor initiateven zoals Dokters Vandaag, een collectief van onafhankelijke artsen die via sociale media antwoord geven op allerlei medische vragen.